Source
IBUK Libra
(19)
Catalog of books
(14)
Form of Work
E-booki
(19)
Ksi─ů┼╝ki
(14)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
only on-site
(9)
available
(4)
unavailable
(1)
Branch
Magazyn
(5)
Czytelnia og├│lna
(9)
Author
zbiorowa Praca
(7)
Grajeta Halina
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bere┼╝nicka Joanna
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cieciel─ůg Grzegorz
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
G─Öska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Janu┼Ť Ewa
(1)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(1)
J├│zwiak Wojciech
(1)
J─Ödruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Ka┼║mierczak Andrzej
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klimczak Inga
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kucia-Gu┼Ťciora Beata
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
K─Ösak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Mazz├╣ Francesco
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pink Małgorzata
(1)
Pi─ůtek Aleksandra
(1)
Polak-Berecka Magdalena
(1)
Przygoda Beata
(1)
Ptak Michał
(1)
Rafalska Adrianna
(1)
Sikorski Zdzis┼éaw E. (1930- )
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Soboska Kamila
(1)
Soliwoda Michał
(1)
Stadnik Joanna
(1)
Stanek Piotr
(1)
Szczebyło Agata
(1)
Szczepka Kamil
(1)
Taszarek Bo┼╝ena
(1)
Tyburski Łukasz
(1)
Tyrała Florentyna
(1)
Warzecha Maja
(1)
Weiner Marcin
(1)
Wieja Magdalena
(1)
Wieliczko Barbara
(1)
Witczak Agata
(1)
Wojewodzic Tomasz
(1)
Wolski Dariusz
(1)
Wołoszyn Ewelina
(1)
Zieliński Damian
(1)
Zi─Ötara Wojciech
(1)
Śleszyński Przemysław
(1)
┼╗ukiewicz-Sobczak Wioletta
(1)
Żółkiewski Paweł
(1)
Year
2020 - 2023
(4)
2010 - 2019
(29)
Time Period of Creation
2001-
(12)
Country
Poland
(33)
Language
Polish
(32)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(4)
Chemicy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Weterynarze
(1)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(10)
Od┼╝ywianie
(4)
Zdrowe od┼╝ywianie
(4)
Badanie ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Fizjologia ┼╝ywienia
(3)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(3)
┼╗ywno┼Ť─ç zdrowa
(3)
Chemia
(2)
Dieta
(2)
Dodatki do ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Jedzenie (czynno┼Ť─ç)
(2)
Kultura stołu
(2)
Sportowcy
(2)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(2)
Alergeny
(1)
Biofilmy
(1)
Bromatologia
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dietetyka
(1)
Fizjologia ┼╝ywienia w sporcie
(1)
Higiena ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Leczenie diet─ů
(1)
Mikrobiologia
(1)
Młodzież
(1)
Oty┼éo┼Ť─ç
(1)
Paso┼╝yty
(1)
Pałeczki okrężnicy
(1)
Polityka ┼╝ywieniowa
(1)
Postawa wobec zdrowia
(1)
Post─Öpowanie z ┼╝ywno┼Ťci─ů
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Substancje niebezpieczne
(1)
Substancje szkodliwe
(1)
Suplementy diety
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Weganizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zanieczyszczenie ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
┼Ürodki barwi─ůce ┼╝ywno┼Ť─ç
(1)
Subject: time
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
101-200
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
Subject: place
Europa
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Opracowanie
(2)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Tablice i wzory
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(7)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(5)
Chemia
(3)
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Biologia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
33 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/1 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/2 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 169 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci / Witold Nierzwicki. - Wydanie 5. zaktualizowane. - Gda┼äsk : Wy┼╝sza Szko┼éa Turystyki i Hotelarstwa ; Sopot : Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gda┼äskiego, 2017. - 296 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz akt├│w prawnych na stronach 279-291.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37410 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 148 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. II 37592 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 91 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37323 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 164 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37164 (1 egz.)
E-book
In basket
Form of Work
Czwarty numer NIT otwiera praca, w kt├│rej przedstawiono wyniki bada┼ä nad wykorzystaniem w─Ögli aktywnych o r├│┼╝nych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach powierzchniowych do oczyszczania zu┼╝ytego medium sma┼╝alniczego. W kolejnych publikacjach autorzy skoncentrowali uwag─Ö na: mo┼╝liwo┼Ťci syntezy lipid├│w przez mikroalgi oraz wykorzystania oleju z alg w przemys┼éowej produkcji biodiesla, eksperymentalnym doborze najbardziej odpowiedniego uk┼éadu do selektywnej ekstrakcji kwasu jab┼ékowego, analizie wybranych ogniw ┼éa┼äcucha logistycznego mleka i jego przetwor├│w w Polsce, nowych formach bezpo┼Ťredniej sprzeda┼╝y produkt├│w rolnych na przyk┼éadzie coraz bardziej popularnych ÔÇ×mlekomat├│wÔÇŁ, pr├│bach znacz─ůcego zwi─Ökszenie zawarto┼Ťci wapnia w serach twarogowych, matematycznym modelowaniu kinetyki suszenia konwekcyjnego, mikrofalowo-konwekcyjnego oraz dwustopniowego (hybrydowego) mi─ů┼╝szu jab┼éka i wyboru modelu najlepiej opisuj─ůcego proces suszenia oraz ocenie jako┼Ťci owoc├│w pochodz─ůcych z wojew├│dztwa podkarpackiego pod wzgl─Ödem zawarto┼Ťci kadmu i o┼éowiu. Ca┼éo┼Ť─ç ko┼äczy kr├│tka relacja z 58 Mi─Ödzynarodowego Kongresu Nauki i Technologii Mi─Ösa (ICoMST, Montreal, Canada 2012) sporz─ůdzona przez dra Y. Xionga, profesora wchodz─ůcego w sk┼éad Rady Naukowej NIT.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Form of Work
Oddajemy do r─ůk czytelnik├│w pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, b─Öd─ůcego kontynuacj─ů czasopisma Nauki In┼╝ynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT by┼é wydawany przez cztery lata. Powsta┼é on na bazie Zeszyt├│w Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie si─Ö czasopisma na autor├│w spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmuj─ůc: technologi─Ö ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, towaroznawstwo ┼╝ywno┼Ťci oraz zapewnienie jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa. Zamierzamy publikowa─ç zar├│wno oryginalne prace naukowe, jak i prace przegl─ůdowe. B─Ödziemy si─Ö te┼╝ starali, zamieszczaj─ůc kr├│tkie recenzje, informowa─ç czytelnik├│w o nowych pozycjach ksi─ů┼╝kowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy r├│wnie┼╝ otwarci na wszelkie sugestie odno┼Ťnie do naszego kwartalnika, maj─ůce na celu doskonalenie jego jako┼Ťci. Prace, tak jak uprzednio, s─ů recenzowane przez dw├│ch recenzent├│w. Zg┼éaszanie i ocena prac s─ů przeprowadzane elektronicznie z u┼╝yciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy te┼╝ wersj─Ö papierow─ů, kt├│r─ů otrzymuj─ů cz┼éonkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a tak┼╝e recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki In┼╝ynierskie i Technologie (NIT) otrzyma┼éo 6 punkt├│w przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artyku┼éy naukowe oraz jedn─ů informacj─Ö o ksi─ů┼╝ce. Przedmiotem pierwszej pracy by┼éo om├│wienie wp┼éywu wysokich st─Ö┼╝e┼ä azotu na biologiczne oczyszczanie ┼Ťciek├│w cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotycz─ůce turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogat─ů i zr├│┼╝nicowan─ů ofert─Ö turystyki gastronomicznej. Wskazano, ┼╝e chocia┼╝ polsk─ů gastronomi─Ö cechuje tradycyjna go┼Ťcinno┼Ť─ç, wysoka jako┼Ť─ç us┼éug oraz wykorzystanie polskich produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, to dost─Öpno┼Ť─ç informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorc├│w jest wci─ů┼╝ niezadowalaj─ůca. Kolejny artyku┼é dotyczy┼é opakowa┼ä funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewaj─ůce si─Ö butelki ÔÇô iiamo oraz yoomi, samoogrzewaj─ůce si─Ö puszki (hot cans), samoch┼éodz─ůce si─Ö puszki (self-cooling cans) oraz wska┼║niki temperatury. Om├│wiono ich zastosowanie, zasad─Ö dzia┼éania i obchodzenia si─Ö z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybli┼╝y┼éa mo┼╝liwo┼Ťci wykorzystania kwiat├│w jadalnych jako elementu dekoracji potraw i ┼║r├│d┼éa wra┼╝e┼ä nie tylko estetycznych, ale tak┼╝e smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w zach─Öca do zapoznania si─Ö z wymienionymi pracami oraz do si─Ögni─Öcia po ksi─ů┼╝k─Ö autorstwa Gra┼╝yny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili S┼éupi┼äskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja mi─Ödzykulturowa w biznesie.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pi─Ö─ç artyku┼é├│w naukowych oraz jedn─ů informacj─Ö o ksi─ů┼╝ce. Przedmiotem pierwszego artyku┼éu by┼éo przedstawienie metod i warunk├│w hodowli dro┼╝d┼╝y Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoid├│w, w tym ╬▓-karotenu, kt├│re wykazuj─ů cenne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci prozdrowotne i du┼╝─ů si┼é─Ö barwi─ůc─ů. Kolejne opracowanie dotyczy┼éo prezentacji r├│┼╝nych form promocji sprzeda┼╝y s┼éowackiej ┼╝ywno┼Ťci na rynku krajowym oraz dzia┼éa┼ä informacyjnych skierowanych do spo┼éecze┼ästwa w celu wspierania krajowych producent├│w ┼╝ywno┼Ťci, a tym samym krajowej gospodarki. W nast─Öpnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jako┼Ťciowej oraz wyzwania stoj─ůce przed przemys┼éem piekarniczym zwi─ůzane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej warto┼Ťci od┼╝ywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, k┼éad─ůc szczeg├│lny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybli┼╝y┼éa mo┼╝liwo┼Ť─ç wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wst─Öpnej obr├│bki produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, pozwalaj─ůcej na uszkodzenie membran kom├│rkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udzia┼éu wysokich temperatur i w efekcie skr├│cenia procesu suszenia czy zamra┼╝ania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w zach─Öca do zapoznania si─Ö z wymienionymi pracami oraz do si─Ögni─Öcia po ksi─ů┼╝k─Ö autorstwa Tomasza Rokickiego zatytu┼éowan─ů Transport intermodalny w ┼éa┼äcuchu dostaw ÔÇô uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest m┼éodym naukowcom. Znajd─ů Pa┼ästwo w nim artyku┼éy naukowe pisane j─Özykiem zrozumia┼éym dla niespecjalist├│w. Spis artyku┼é├│w aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kszta┼étowaniu jako┼Ťci produkt├│w spo┼╝ywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okr─ůg┼éa wraz z okre┼Ťleniem cech siedliska zast─Öpczego. Profilaktyka najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůcych chor├│b u kr├│lik├│w hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na li┼Ťcie B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego z not─ů: 2 pkt. MNiSW.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artyku┼éy naukowe oraz jedn─ů informacj─Ö o ksi─ů┼╝ce. Przedmiotem pierwszej pracy by┼éa ocena sk┼éadu recepturowego przemys┼éowo wytwarzanych da┼ä obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji. Konieczne staje si─Ö dokonywanie ┼Ťwiadomego wyboru tego rodzaju da┼ä przez konsument├│w dzi─Öki czytaniu sk┼éadu recepturowego na etykiecie, aby mie─ç gwarancje ich wysokiej warto┼Ťci od┼╝ywczej oraz informacje o tym, ┼╝e nie zawieraj─ů zamiennik├│w mi─Ösa i niedozwolonych substancji dodatkowych. W drugim opracowaniu przedstawiono znaczenie p┼éyn├│w w diecie zar├│wno dzieci, jak i doros┼éych ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem tych, kt├│rzy uprawiaj─ů turystyk─Ö. Kolejna praca dotyczy┼éa Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach i Paszach (RASFF) odgrywaj─ůcego kluczow─ů rol─Ö w zakresie zapewniania bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci i pasz na ka┼╝dym etapie ┼éa┼äcucha produkcyjnego poprzez natychmiastow─ů reakcj─Ö na wykryte zagro┼╝enie i informowanie o tym wszystkich cz┼éonk├│w systemu. W ostatnim zaprezentowanym artykule autorka przybli┼╝y┼éa wp┼éyw 4. rewolucji przemys┼éowej na in┼╝ynieri─Ö l─ůdow─ů ze szczeg├│lnym naciskiem na in┼╝ynieri─Ö budowlan─ů na przyk┼éadzie Niemiec. Redaktor NIT prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w zach─Öca do zapoznania si─Ö z wymienionymi opracowaniami oraz do si─Ögni─Öcia po ksi─ů┼╝k─Ö pod redakcj─ů naukow─ů prof. dr. hab. Piotra P. Lewickiego pt. In┼╝ynieria procesowa i aparatura przemys┼éu spo┼╝ywczego.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again