Source
IBUK Libra
(19)
Catalog of books
(14)
Form of Work
E-booki
(19)
Książki
(14)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
only on-site
(9)
available
(4)
unavailable
(1)
Branch
Magazyn
(5)
Czytelnia ogólna
(9)
Author
zbiorowa Praca
(7)
Grajeta Halina
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bereżnicka Joanna
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Januś Ewa
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Józwiak Wojciech
(1)
Jędruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Klimczak Inga
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kucia-Guściora Beata
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pink Małgorzata
(1)
Piątek Aleksandra
(1)
Polak-Berecka Magdalena
(1)
Przygoda Beata
(1)
Ptak Michał
(1)
Rafalska Adrianna
(1)
Sikorski Zdzisław E. (1930- )
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Soboska Kamila
(1)
Soliwoda Michał
(1)
Stadnik Joanna
(1)
Stanek Piotr
(1)
Szczebyło Agata
(1)
Szczepka Kamil
(1)
Taszarek Bożena
(1)
Tyburski Łukasz
(1)
Tyrała Florentyna
(1)
Warzecha Maja
(1)
Weiner Marcin
(1)
Wieja Magdalena
(1)
Wieliczko Barbara
(1)
Witczak Agata
(1)
Wojewodzic Tomasz
(1)
Wolski Dariusz
(1)
Wołoszyn Ewelina
(1)
Zieliński Damian
(1)
Ziętara Wojciech
(1)
Śleszyński Przemysław
(1)
Żukiewicz-Sobczak Wioletta
(1)
Żółkiewski Paweł
(1)
Year
2020 - 2023
(4)
2010 - 2019
(29)
Time Period of Creation
2001-
(12)
Country
Poland
(33)
Language
Polish
(32)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(4)
Chemicy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Weterynarze
(1)
Subject
Żywność
(10)
Odżywianie
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Badanie żywności
(3)
Fizjologia żywienia
(3)
Jakość żywności
(3)
Wartość odżywcza
(3)
Żywność zdrowa
(3)
Chemia
(2)
Dieta
(2)
Dodatki do żywności
(2)
Jedzenie (czynność)
(2)
Kultura stołu
(2)
Sportowcy
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Alergeny
(1)
Biofilmy
(1)
Bromatologia
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dietetyka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Higiena żywności
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Leczenie dietą
(1)
Mikrobiologia
(1)
Młodzież
(1)
Otyłość
(1)
Pasożyty
(1)
Pałeczki okrężnicy
(1)
Polityka żywieniowa
(1)
Postawa wobec zdrowia
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Substancje niebezpieczne
(1)
Substancje szkodliwe
(1)
Suplementy diety
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Weganizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zanieczyszczenie żywności
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
Środki barwiące żywność
(1)
Subject: time
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
101-200
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
Subject: place
Europa
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Opracowanie
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Tablice i wzory
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Chemia
(3)
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Biologia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
33 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/1 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/2 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 169 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
Jakość żywności / Witold Nierzwicki. - Wydanie 5. zaktualizowane. - Gdańsk : Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa ; Sopot : Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, 2017. - 296 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronach 279-291.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37410 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 148 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. II 37592 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 91 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37323 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 164 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37164 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 38106 (1 egz.)
E-book
In basket
Form of Work
Czwarty numer NIT otwiera praca, w której przedstawiono wyniki badań nad wykorzystaniem węgli aktywnych o różnych właściwościach powierzchniowych do oczyszczania zużytego medium smażalniczego. W kolejnych publikacjach autorzy skoncentrowali uwagę na: możliwości syntezy lipidów przez mikroalgi oraz wykorzystania oleju z alg w przemysłowej produkcji biodiesla, eksperymentalnym doborze najbardziej odpowiedniego układu do selektywnej ekstrakcji kwasu jabłkowego, analizie wybranych ogniw łańcucha logistycznego mleka i jego przetworów w Polsce, nowych formach bezpośredniej sprzedaży produktów rolnych na przykładzie coraz bardziej popularnych „mlekomatów”, próbach znaczącego zwiększenie zawartości wapnia w serach twarogowych, matematycznym modelowaniu kinetyki suszenia konwekcyjnego, mikrofalowo-konwekcyjnego oraz dwustopniowego (hybrydowego) miąższu jabłka i wyboru modelu najlepiej opisującego proces suszenia oraz ocenie jakości owoców pochodzących z województwa podkarpackiego pod względem zawartości kadmu i ołowiu. Całość kończy krótka relacja z 58 Międzynarodowego Kongresu Nauki i Technologii Mięsa (ICoMST, Montreal, Canada 2012) sporządzona przez dra Y. Xionga, profesora wchodzącego w skład Rady Naukowej NIT.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Form of Work
Oddajemy do rąk czytelników pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, będącego kontynuacją czasopisma Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT był wydawany przez cztery lata. Powstał on na bazie Zeszytów Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie się czasopisma na autorów spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmując: technologię żywności i żywienia, towaroznawstwo żywności oraz zapewnienie jakości i bezpieczeństwa. Zamierzamy publikować zarówno oryginalne prace naukowe, jak i prace przeglądowe. Będziemy się też starali, zamieszczając krótkie recenzje, informować czytelników o nowych pozycjach książkowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy również otwarci na wszelkie sugestie odnośnie do naszego kwartalnika, mające na celu doskonalenie jego jakości. Prace, tak jak uprzednio, są recenzowane przez dwóch recenzentów. Zgłaszanie i ocena prac są przeprowadzane elektronicznie z użyciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy też wersję papierową, którą otrzymują członkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a także recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki Inżynierskie i Technologie (NIT) otrzymało 6 punktów przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy było omówienie wpływu wysokich stężeń azotu na biologiczne oczyszczanie ścieków cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotyczące turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogatą i zróżnicowaną ofertę turystyki gastronomicznej. Wskazano, że chociaż polską gastronomię cechuje tradycyjna gościnność, wysoka jakość usług oraz wykorzystanie polskich produktów żywnościowych, to dostępność informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorców jest wciąż niezadowalająca. Kolejny artykuł dotyczył opakowań funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewające się butelki – iiamo oraz yoomi, samoogrzewające się puszki (hot cans), samochłodzące się puszki (self-cooling cans) oraz wskaźniki temperatury. Omówiono ich zastosowanie, zasadę działania i obchodzenia się z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybliżyła możliwości wykorzystania kwiatów jadalnych jako elementu dekoracji potraw i źródła wrażeń nie tylko estetycznych, ale także smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Grażyny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili Słupińskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja międzykulturowa w biznesie.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszego artykułu było przedstawienie metod i warunków hodowli drożdży Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoidów, w tym β-karotenu, które wykazują cenne właściwości prozdrowotne i dużą siłę barwiącą. Kolejne opracowanie dotyczyło prezentacji różnych form promocji sprzedaży słowackiej żywności na rynku krajowym oraz działań informacyjnych skierowanych do społeczeństwa w celu wspierania krajowych producentów żywności, a tym samym krajowej gospodarki. W następnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jakościowej oraz wyzwania stojące przed przemysłem piekarniczym związane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, kładąc szczególny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybliżyła możliwość wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wstępnej obróbki produktów żywnościowych, pozwalającej na uszkodzenie membran komórkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udziału wysokich temperatur i w efekcie skrócenia procesu suszenia czy zamrażania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz do sięgnięcia po książkę autorstwa Tomasza Rokickiego zatytułowaną Transport intermodalny w łańcuchu dostaw – uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest młodym naukowcom. Znajdą Państwo w nim artykuły naukowe pisane językiem zrozumiałym dla niespecjalistów. Spis artykułów aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kształtowaniu jakości produktów spożywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okrągła wraz z określeniem cech siedliska zastępczego. Profilaktyka najczęściej występujących chorób u królików hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na liście B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z notą: 2 pkt. MNiSW.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Form of Work
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy była ocena składu recepturowego przemysłowo wytwarzanych dań obiadowych ready-to-eat poddanych pasteryzacji. Konieczne staje się dokonywanie świadomego wyboru tego rodzaju dań przez konsumentów dzięki czytaniu składu recepturowego na etykiecie, aby mieć gwarancje ich wysokiej wartości odżywczej oraz informacje o tym, że nie zawierają zamienników mięsa i niedozwolonych substancji dodatkowych. W drugim opracowaniu przedstawiono znaczenie płynów w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych ze szczególnym uwzględnieniem tych, którzy uprawiają turystykę. Kolejna praca dotyczyła Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach i Paszach (RASFF) odgrywającego kluczową rolę w zakresie zapewniania bezpieczeństwa żywności i pasz na każdym etapie łańcucha produkcyjnego poprzez natychmiastową reakcję na wykryte zagrożenie i informowanie o tym wszystkich członków systemu. W ostatnim zaprezentowanym artykule autorka przybliżyła wpływ 4. rewolucji przemysłowej na inżynierię lądową ze szczególnym naciskiem na inżynierię budowlaną na przykładzie Niemiec. Redaktor NIT prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów zachęca do zapoznania się z wymienionymi opracowaniami oraz do sięgnięcia po książkę pod redakcją naukową prof. dr. hab. Piotra P. Lewickiego pt. Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again