Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(21)
IBUK Libra
(10)
Forma i typ
Książki
(21)
E-booki
(10)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(14)
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
Magazyn
(8)
Czytelnia ogólna
(14)
Autor
Brytek-Matera Anna
(2)
Gortat Mateusz
(2)
Mamcarz Artur (1958- )
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Śliż Daniel
(2)
Barker Helen M
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bates Iwona
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Ciecieląg Grzegorz
(1)
Cieślak Piotr
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Czekalska Natalia
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gacek Maria
(1)
Gajda Robert (żywienie)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Grabowska Izabela (dietetyczka)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Gronowska-Senger Anna (1940- )
(1)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Irzmański Robert
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jałocha Waldemar
(1)
Jaśkiewicz Łukasz (dietetyk)
(1)
Jegier Anna
(1)
Kasprzak Wojciech (lekarz)
(1)
Klimek Andrzej (1968- )
(1)
Klupińska Grażyna (1950-2015)
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(1)
Kowalski Jan (kardiolog)
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołodziejczak Anna (kosmetologia)
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krauss Hanna
(1)
Krawczyk Katarzyna (internista)
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Książek Anna (dietetyczka)
(1)
Kurach Dariusz
(1)
Kuś Paweł
(1)
Lange Ewa
(1)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(1)
Marlicz Wojciech
(1)
Mazur-Kurach Paulina
(1)
Mańkowska Agata
(1)
Mendys Magdalena
(1)
Michalczyk Małgorzata (kultura fizyczna)
(1)
Mikita Marta
(1)
Mikulski Tomasz (nauki medyczne)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Nowacka Estera
(1)
Orysiak Joanna
(1)
Osiński Wiesław
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Palma Joanna
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Parol Damian
(1)
Pawłowicz Monika
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Pięta Aleksandra
(1)
Podgórski Tomasz (kultura fizyczna)
(1)
Podkowska Jagoda
(1)
Pokrywka Andrzej
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przygoda Beata
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Ptak Emilia
(1)
Pysz Mirosław
(1)
Płonka-Syroka Bożena
(1)
Romanowski Marek (internista)
(1)
Rudnicki Cezary (internista)
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Sawczuk Marek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(21)
Okres powstania dzieła
2001-
(15)
Kraj wydania
Polska
(31)
Język
polski
(31)
Odbiorca
Lekarze
(4)
Dietetycy
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Sportowcy
(2)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Młodzież
(1)
Temat
Leczenie dietą
(10)
Dieta
(8)
Dietetyka
(6)
Fizjologia żywienia
(6)
Odżywianie
(5)
Sportowcy
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Leczenie żywieniowe
(4)
Suplementy diety
(4)
Zdrowe odżywianie
(4)
Dieta wegetariańska
(3)
Fizjologia żywienia w sporcie
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(3)
Żywność
(3)
Kosmetologia
(2)
Leczenie
(2)
Młodzież
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Techniki kosmetyczne
(2)
Trening sportowy
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Żywność zdrowa
(2)
Celiakia
(1)
Choroba
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia u seniorów
(1)
Cukrzyca typu I
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dietoterapia
(1)
Dietoterapia dla seniorów
(1)
Dzieci
(1)
Emocje
(1)
Estetyka
(1)
Fizjoterapia
(1)
Fizykoterapia (specjalność)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kontrola jakości
(1)
Kosmetyki
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu
(1)
Masaż
(1)
Medycyna prewencyjna
(1)
Metody fizykoterapeutyczne
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Odchudzanie
(1)
Ortoreksja
(1)
Osoby w wieku podeszłym
(1)
Pediatria
(1)
Perfekcjonizm (psychologia)
(1)
Planowanie jadłospisu
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Praktyka oparta na dowodach naukowych
(1)
Psychodietetyka
(1)
Religia a medycyna
(1)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(1)
Rodzicielstwo
(1)
Seniorzy
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sporty
(1)
Stan odżywienia
(1)
Stan odżywienia (MNA)
(1)
Uczucia
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Weganizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(1)
Zabieg (medycyna)
(1)
Zaburzenia metabolizmu
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie seksualne
(1)
Zachowanie uzależniające
(1)
Zdrowie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Temat: czas
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Podręcznik
(9)
Poradnik
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Opracowanie
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Kulinaria
(3)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Historia
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
31 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 142 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 74/2 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37323 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III H 197 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 152 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 164 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37782 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III K 232 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III Kc 107/2 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 145 Czyt. (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Książka oparta na badaniach naukowych najnowszej światowej wiedzy, pomoże przygotować racjonalne i skuteczne programy redukcji nadmiernej masy ciała łączące dietoterapię z właściwie dobranymi ćwiczeniami fizycznymi w zależności od indywidualnych potrzeb i możliwości oraz stanu zdrowia i wieku ćwiczących. W publikacji omówiono: - różne aspekty nadwagi i otyłości, - programowanie i rejestrowanie wydatku energetycznego oraz deficytuenergii, - zalecenia dotyczące programu ćwiczeń u osób z nadwagą i otyłością, - wstępną kwalifikację i etapy programu ćwiczeń, - znaczenia treningu aerobowego oraz oporowego w redukcji masy ciała. Książka powstała z myślą o fizjoterapeutach, trenerach personalnych. Będzie również interesująca dla studentów kierunków: dietetyka, fizjoterapia, wychowanie fizyczne, pielęgniarstwo, zdrowie publiczne czy turystyka i rekreacja.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. Przedmiotem pierwszej pracy jest ocena wiedzy i nawyków żywieniowych osób aktywnych fizycznie. Badani, chociaż wykazali się wiedzą teoretyczną na temat prawidłowego odżywiania i zdają sobie sprawę z jego znaczenia, jednakże nie spożywają posiłków regularnie, dokonują wyboru suplementów diety przypadkowo i niewłaściwie zarządzają gospodarką wodno-elektrolitową. Kolejne dwie prace były prezentowane na II konferencji naukowo-turystycznej zorganizowanej pod patronatem JM Rektora UE we Wrocławiu prof. dr. hab. Andrzeja Kalety dotyczącej produktów turystycznych podwyższających jakość usług turystycznych „Czynniki determinujące jakość pracy przewodnickiej” (Wrocław 2017). Dotyczyły charakterystyki sektora turystycznego pod względem wprowadzanych innowacji w zakresie żywienia turystów (żywność ekologiczna, dietetyczna, prozdrowotna, regionalna oraz kuchnia modernistyczna) oraz tego, w jaki sposób konsumenci postrzegają jakość posiłków serwowanych przez lokale świadczące usługi gastronomiczne kierowane do zmotoryzowanych podróżnych. W ostatnim opracowaniu autorzy przedstawili aktualny stan wiedzy na temat perspektyw uprawy borówki wysokiej w Polsce z punktu widzenia uwarunkowań ekonomicznych oraz walorów żywieniowo-zdrowotnych tych owoców i możliwości ich wykorzystania w przetwórstwie. W tym celu określono efektywność plantacji borówki wysokiej i czas zwrotu nakładów poniesionych w tym zakresie. Redaktor czasopisma – prof. dr hab. inż. Tomasz Lesiów – zachęca do zapoznania się z ww. pracami oraz sięgnięcia po książkę autorstwa Małgorzaty Wiśniewskiej zatytułowaną Kultura bezpieczeństwa żywności. Istota i narzędzia pomiaru.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: • Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, • Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami • Metody leczenia otyłości • Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W niniejszym zeszycie zamieszczono pięć artykułów naukowych oraz recenzję pod-ręcznika akademickiego Chemia Żywności, pracy zbiorowej pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk. W pierwszym artykule porównano parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego i mleka mikrofiltrowanego. Skonfrontowano ich podstawowy skład chemiczny oraz pH. Stwierdzone wyższe parametry tekstury skrzepu kwasowego z mleka pasteryzowanego w stosunku do skrzepu kwasowego z mleka mikrofiltrowanego autorzy tłumaczą większą zawartością białka oraz potencjalnych interakcji zdenaturowanych białek serwatkowych z kazeiną, indukowanych ogrzewaniem w czasie pasteryzacji. Drugi artykuł informuje o rozbieżnościach w racjach pokarmowych pacjentów wybranego szpitala w Wielkopolsce względem normy w ciągu roku. Brak zbilansowania zawartości składników odżywczych w całodziennych racjach pokarmowych pacjentów, zawyżana zawartość tłuszczu, zawartość węglowodanów, wapnia i wita-miny C poniżej normy, przy równoczesnym zawyżeniu zawartości witaminy A i żelaza to przykłady dużej niefrasobliwości tych, którzy odpowiadają za jakość posiłków dla powracających do zdrowia pacjentów. Trzeci artykuł ukazuje wstępne wyniki badań nad selekcją szczepów grzybów z rodzaju Rhizopus, które potencjalnie znajdą zastosowanie w produkcji kwasu fumarowego w podłożach zawierających glicerol odpadowy. Ustalono zakresy temperatur oraz optymalne pH dla wzrostu grzybni większości szczepów w obecności glicerolu i glukozy w podłożu hodowlanym. Zaobserwowano także zmiany w stopniu wykorzystania glicerolu do syntezy kwasu fumarowego w ciągu siedmiodniowej hodowli.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Spis treści: 3-12. Rola nadziei u osób chorych onkologicznie The role of hope in patients with cancer Paweł Ciszek 13-21. Konsekwencje zdrowotne zanieczyszczenia powietrza Maria Całka, Paweł J. Pawlica 22-32. Charakterystyka najzdrowszych diet na świecie Characteristics of the healthiest diets in the world Karolina Nowosad 33-38. Jakość artykułów w Wikipedii dotyczących zagadnień mikrobiologicznych i parazytologicznych The quality of Wikipedia articles regarding concepts in the field of microbiology and parasitology Dominik Maciej Matusiak Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej