Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(34)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(33)
Poradniki i przewodniki
(12)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje fachowe
(8)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(5)
Książki
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(23)
dostępne
(14)
Placówka
Magazyn
(14)
Czytelnia ogólna
(23)
Autor
Brytek-Matera Anna
(5)
Mizera Justyna
(3)
Czepczor-Bernat Kamila
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Barker Helen M
(1)
Bates Iwona
(1)
Bazaliński Dariusz
(1)
Bean Anita
(1)
Best Regina
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Broniecka Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Contento Isobel R
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Freundenreich Manuela
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gillbro Johanna
(1)
Gortat Mateusz
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Guzowska-Dąbrowska Małgorzata
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Irzmański Robert
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Jałocha Waldemar
(1)
Kluba Lesław
(1)
Klupińska Grażyna (1950-2015)
(1)
Korpel Vanessa
(1)
Kowalski Jan (kardiolog)
(1)
Krauss Hanna
(1)
Krawczyk Katarzyna (internista)
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
Kózka Maria
(1)
Litz Hildegard
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Menebröcker Claudia
(1)
Michalczyk Małgorzata (kultura fizyczna)
(1)
Miletic Klaudia Adrijana
(1)
Mizera Krzysztof
(1)
Mizera Krzysztof (kultura fizyczna)
(1)
Mizera Krzysztof (nauki kultury fizycznej)
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Mousserion Beata
(1)
Nadolna Irena
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pawłowicz Monika
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Przygoda Beata
(1)
Romanowski Marek (internista)
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Rudnicki Cezary (internista)
(1)
Rzepka Małgorzata (tłumacz)
(1)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata (1954- )
(1)
Siara Olga
(1)
Smoliner Christine
(1)
Stec-Michalska Krystyna
(1)
Strucińska Małgorzata
(1)
Szajewska Hanna
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Teperek Agata
(1)
Traczyk Dorota
(1)
Wachowska-Kelly Patrycja
(1)
Walecka-Kapica Ewa
(1)
Westfahl Allison
(1)
Witkowski Daniel
(1)
Więch Małgorzata
(1)
Wiśniewska-Jarosińska Maria
(1)
Wojtczak Ewa
(1)
Wojtyczek Beata
(1)
Worm Nicolai (1951- )
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Zając Adam
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Ziober Agnieszka
(1)
Zydek Grzegorz
(1)
Śliż Daniel
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(23)
Okres powstania dzieła
2001-
(31)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(38)
nieokreślony (s.l.)
(1)
Język
polski
(39)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Dietetycy
(3)
Lekarze
(3)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Biegacze (sportowcy)
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Młodzież
(1)
Opiekunki i opiekunowie osób starszych
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Temat
Odżywianie
(18)
Zdrowe odżywianie
(16)
Dietetyka
(9)
Fizjologia żywienia
(7)
Sportowcy
(7)
Żywność
(7)
Leczenie dietą
(6)
Leczenie żywieniowe
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Młodzież
(4)
Otyłość
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Zwyczaje żywieniowe
(4)
Dieta
(3)
Dzieci
(3)
Jedzenie (czynność)
(3)
Osoby w wieku starszym
(3)
Zaburzenia odżywiania
(3)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(3)
Choroby wieku starczego
(2)
Emocje
(2)
Fizjologia żywienia w sporcie
(2)
Higiena
(2)
Kultura stołu
(2)
Nadwaga
(2)
Normy żywienia
(2)
Odchudzanie
(2)
Pomoc psychologiczna
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Trening sportowy
(2)
Uczucia
(2)
Wysiłek fizyczny
(2)
Zaburzenia łaknienia
(2)
Zachowanie związane z odżywianiem
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Żywność zdrowa
(2)
Choroba
(1)
Choroba przewlekła
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dietoterapia
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia sportu
(1)
Gimnastyka
(1)
Gimnastyka kobiet
(1)
Kasza jaglana
(1)
Kosmetyka
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Medycyna prewencyjna
(1)
Metody badawcze
(1)
Mięśnie
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Opieka nad osobami starszymi
(1)
Osoby otyłe
(1)
Osoby w wieku podeszłym
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Pediatria
(1)
Piramida zdrowego żywienia
(1)
Polityka żywieniowa
(1)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(1)
Postawa ciała
(1)
Postawa wobec zdrowia
(1)
Postępowanie z żywnością
(1)
Praktyka oparta na dowodach naukowych
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Psychodietetyka
(1)
Regulacja emocji
(1)
Regulacja masy ciała
(1)
Rehabilitacja żywieniowa
(1)
Seksualność
(1)
Skóra (anatomia)
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Stan odżywienia
(1)
Stan odżywienia (MNA)
(1)
Starzenie się
(1)
Suplementy diety
(1)
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Zaburzenia metabolizmu
(1)
Zaburzenia żywieniowe
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zachowanie
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Łaknienie spaczone
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
2001-
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
101-200
(1)
201-300
(1)
Temat: miejsce
Europa
(1)
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Poradnik
(13)
Podręcznik
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Podręczniki [Typ publikacji]
(3)
Monografia
(2)
Poradniki [Typ publikacji]
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Monografie [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Prace zebrane [Typ publikacji]
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Tablice i wzory
(1)
Wytyczne [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(25)
Kulinaria
(8)
Kultura fizyczna i sport
(5)
Psychologia
(4)
Historia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
++ Medycyna i zdrowie
(1)
Chemia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
39 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37585 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37795 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Core envy a 3-step guide to strong, sexy core 2016.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. II Q 49 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37965 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jaglany detoks dla biegaczy / [Marek Zaremba]. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 335, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Nazwa autora na okładce. Na okładce: Oczyść organizm w biegu! Amatorsko, slow, ekstremalnie.
Bibliografia, netografia na stronie 334.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 146 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 168 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III 3190, P.40362, P.40361, III 3189, P.40360, P.40602, III 3191 (7 egz.)
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III H 206 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowe odżywianie seniora / [tekst mgr dietetyk Agnieszka Ziober]. - Wydanie I. - Bielsko-Biała : Dragon Expert, 2020. - 112 stron : fotografie ; 24 cm.
Na okładce: Zalecenia żywieniowe przy wybranych chorobach wieku starczego.
Bibliografia, netografia na stronie 112.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37937 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37992 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 38122 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 154/1 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 74/2 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III G 154/2 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37323 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W niniejszym numerze czasopisma „Nauki Inżynierskie i Technologie” zamieszczono cztery artykuły naukowe oraz jedną informację o książce. W pierwszej części opracowania pt. Aplikacje m-zdrowia przedstawiono i scharakteryzowano dostępne w Polsce aplikacje dotyczące zdrowia i właściwego odżywiania (FatSecret, Endomondo, Water Drink Reminder, Zdrowe zakupy, MyPlate, Fitatu, My Net Diary oraz Dieta dla super lenia). W drugiej części zaś zaprezento- wano wiedzę i stanowisko ankietowanych młodych osób wobec aplikacji o zdrowiu. W kolejnej pracy omówiono właściwości i potencjalne zastosowanie składników bioaktywnych w produkcji funkcjonalnych produktów żywnościowych oraz wskazano na zdrowotne konsekwencje wynikające ze spożywania tego rodzaju żywności. W następnym opracowaniu, które stanowi drugą część publikacji dotyczących wybranych substancji słodzących, omówiono wiedzę oraz opinie badanych konsumentów na temat substancji słodzących – zarówno tych możliwych do zakupu i samodzielnego dawkowania, jak i dodawanych przemysłowo do produktów spożywczych, a także ich bezpieczeństwa zdrowotnego. Jako redaktor czasopisma zachęcam do zapoznania się z wymienionymi pracami oraz sięgnięcia po rekomendowaną książkę pod redakcją naukową prof. Ryszarda Knosali, zatytułowaną Inżynieria produkcji. Kompendium wiedzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Nowoczesne, aktualne podejście do profilaktyki i leczenia odleżyn. Autorami publikacji są znani i cenieni specjaliści z wieloletnim doświadczeniem, członkowie zespołów eksperckich dotyczących profilaktyki oraz leczenia odleżyn. W publikacji omówiono występowanie odleżyn, koszty związane z profilaktyką i leczeniem, koncepcję opieki skoncentrowanej na pacjencie oraz regulacje prawne i zasady kontraktowania świadczeń w zakresie leczenia odleżyn, w tym udzielanej poradzie pielęgniarskiej. Przedstawiono również aktualne podejście do patofizjologii ran odleżynowych, działania profilaktyczne, metody terapii z uwzględnieniem zarówno leczenia miejscowego, jak i ogólnego, a także dokumentację profilaktyki i leczenia odleżyn. Książka została wzbogacona różnymi narzędziami do oceny odleżyn, schematami ułatwiającymi dobór opatrunków do leczenia miejscowego i opisami przypadków klinicznych wraz z metodami ich leczenia. Publikacja adresowana zarówno do studentów kierunków medycznych (pielęgniarski, lekarski, fizjoterapia), jak również osób specjalizujących się w dziedzinie leczenia ran.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Spis treści: 1. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na płodność 2. Otyłość a niedobór witaminy D 3. Wpływ związku mikroflory jelitowej z dietą ketogeniczną na zdrowie Czasopismo Naukowe „Nauki Przyrodnicze i Medyczne” (ENG: Journal of Life and Medical Sciences) jest kontynuacją czasopisma Nauki Przyrodnicze. Czasopismo wydawane jest nieprzerwanie od 2013 roku przez Stowarzyszenie Młodych Naukowców. W latach 2013-2018 czasopismo było klasyfikowane w wykazie czasopism punktowanych Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z liczbą 2 punktów. Po zmianie w prawie od 2019 roku czasopismo posiada 5 punktów. Ideą czasopisma jest umożliwienie publikacji prac oryginalnych oraz przeglądowych przygotowanych przez młodych adeptów nauki (studentów działających w kołach naukowych, doktorantów, młodych pracowników nauki). Publikacja w czasopiśmie jest bezpłatna. Wszystkie nadesłane artykuły są recenzowane z zachowaniem najwyższych standardów określonych przez Komitet do spraw Etyki Publikacyjnej (COPE – Committee on Publication Ethics). Tematyka: szeroko rozumiane nauki przyrodnicze i medyczne (biologia, chemia, technologia żywności, dietetyka, żywienie, biogeografia, zootechnika, ogrodnictwo, rolnictwo, ekologia, inne zbliżone).
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: • Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, • Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami • Metody leczenia otyłości • Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych. Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej