Form of Work
E-booki
(22)
IBUK Libra
(22)
Ksi─ů┼╝ki
(13)
Publikacje naukowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
only on-site
(8)
available
(3)
unavailable
(2)
Branch
Magazyn
(5)
Czytelnia og├│lna
(8)
Author
zbiorowa Praca
(7)
Kobyłka Agata
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Płonka-Syroka Bożena
(2)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Syroka Andrzej
(2)
Bajan Bartłomiej
(1)
Barone Caterina
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bates Iwona
(1)
Bere┼╝nicka Joanna
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Brazier Brendan (1975- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Błaszczak Agnieszka (tłumacz)
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Cieciel─ůg Grzegorz
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Delia Antonino Santi (1945- )
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
G─Öska Olga
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
Iwanow Krystyna
(1)
Janu┼Ť Ewa
(1)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(1)
J├│zwiak Wojciech
(1)
J─Ödruchniewicz Andrzej
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Ka┼║mierczak Andrzej
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kucia-Gu┼Ťciora Beata
(1)
Kulawik Jacek
(1)
Kunachowicz Hanna
(1)
K─Ösak Paulina
(1)
Kłoczko-Gajewska Anna
(1)
Laganà Pasqualina
(1)
Markiewicz Olga
(1)
Mazz├╣ Francesco
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mirkowska Zofia
(1)
Mogielnicka-Brzozowska Marzena
(1)
Musiał Wiesław
(1)
Nadolna Irena
(1)
Nakonieczna Kinga
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Parisi Salvatore (1970- )
(1)
Pink Małgorzata
(1)
Pi─ůtek Aleksandra
(1)
Polak-Berecka Magdalena
(1)
Przygoda Beata
(1)
Ptak Michał
(1)
Rafalska Adrianna
(1)
Sikorski Zdzis┼éaw E. (1930- )
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Soboska Kamila
(1)
Soliwoda Michał
(1)
Stadnik Joanna
(1)
Stanek Piotr
(1)
Szczebyło Agata
(1)
Szczepka Kamil
(1)
Taszarek Bo┼╝ena
(1)
Tyburski Łukasz
(1)
Tyrała Florentyna
(1)
Warzecha Maja
(1)
Weiner Marcin
(1)
Wieliczko Barbara
(1)
Witczak Agata
(1)
Wojewodzic Tomasz
(1)
Wolski Dariusz
(1)
Wołoszyn Ewelina
(1)
Zieliński Damian
(1)
Zi─Ötara Wojciech
(1)
Śleszyński Przemysław
(1)
┼╗ukiewicz-Sobczak Wioletta
(1)
Żółkiewski Paweł
(1)
Year
2020 - 2022
(4)
2010 - 2019
(31)
Time Period of Creation
2001-
(11)
Country
Poland
(35)
Language
Polish
(34)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Chemicy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Młodzież
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Weterynarze
(1)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(10)
Od┼╝ywianie
(4)
Zdrowe od┼╝ywianie
(4)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(3)
┼╗ywno┼Ť─ç zdrowa
(3)
Badanie ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Chemia
(2)
Dieta
(2)
Dodatki do ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Fizjologia ┼╝ywienia
(2)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Jedzenie (czynno┼Ť─ç)
(2)
Kultura stołu
(2)
Sportowcy
(2)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(2)
Alergeny
(1)
Biofilmy
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dietetyka
(1)
Fizjologia ┼╝ywienia w sporcie
(1)
Higiena ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Kucharstwo
(1)
Kultura
(1)
Leczenie diet─ů
(1)
Mikrobiologia
(1)
Młodzież
(1)
Oty┼éo┼Ť─ç
(1)
Paso┼╝yty
(1)
Pałeczki okrężnicy
(1)
Polityka ┼╝ywieniowa
(1)
Postawa wobec zdrowia
(1)
Post─Öpowanie z ┼╝ywno┼Ťci─ů
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Substancje niebezpieczne
(1)
Substancje szkodliwe
(1)
Suplementy diety
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Toksyny i antytoksyny
(1)
Weganizm
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zanieczyszczenie ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
┼Ürodki barwi─ůce ┼╝ywno┼Ť─ç
(1)
Subject: time
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1401-1500
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1901-2000
(2)
301-400
(2)
401-500
(2)
501-600
(2)
601-700
(2)
701-800
(2)
801-900
(2)
901-1000
(2)
1-100
(1)
101-200
(1)
2001-
(1)
201-300
(1)
Subject: place
Europa
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Opracowanie
(2)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Poradniki [Typ publikacji]
(1)
Tablice i wzory
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(6)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(5)
Chemia
(3)
Historia
(2)
Kulinaria
(2)
Biologia
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
35 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/1 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 144/2 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 169 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci / Witold Nierzwicki. - Wydanie 5. zaktualizowane. - Gda┼äsk : Wy┼╝sza Szko┼éa Turystyki i Hotelarstwa ; Sopot : Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gda┼äskiego, 2017. - 296 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia, wykaz akt├│w prawnych na stronach 279-291.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37410 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 147 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 91 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37323 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 164 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37164 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia og├│lna
Copies are only available in the library: sygn. III G 154/1 Czyt. (1 egz.)
E-book
In basket
Oddajemy czytelnikom nowe wydanie czasopisma Nauki In┼╝ynierskie i Technologie 3. Zaprezentowane prace tematycznie stanowi─ů przegl─ůd najwa┼╝niejszych prac badawczych realizowanych na Wydziale In┼╝ynieryjno-Ekonomicznym, a tak┼╝e po raz pierwszy wynik├│w bada┼ä uzyskanych w trzech innych o┼Ťrodkach naukowych (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wroc┼éawiu). Propozycje temat├│w podporz─ůdkowano specyfice zeszyt├│w naukowych wypracowanych przez poprzednich redaktor├│w naukowych (dr hab. in┼╝. El┼╝biet─Ö Balawejder-Kocio┼éek, prof. UE, oraz dr. hab. in┼╝. Zbigniewa Garncarka, prof. UE). Pewne novum stanowi─ů prace, kt├│re w spos├│b interdyscyplinarny ┼é─ůcz─ů nauki in┼╝ynierskie z funkcjonuj─ůcymi systemami zapewnienia jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e z efektywno┼Ťci─ů ekonomiczn─ů przyj─Ötych rozwi─ůza┼ä in┼╝ynierskich. Nowe podej┼Ťcie, w kt├│rym problem in┼╝ynierski jest postrzegany w wielu p┼éaszczyznach, powinno zainteresowa─ç nie tylko specjalist├│w, technik├│w, in┼╝ynier├│w, technolog├│w, ale tak┼╝e towaroznawc├│w, ekonomist├│w oraz student├│w r├│┼╝nych wydzia┼é├│w. W kilku pracach autorzy skoncentrowali uwag─Ö na: doskonaleniu jako┼Ťci produktu finalnego, np. piwa z wykorzystaniem metody QFD, mo┼╝liwo┼Ťci wykrywania zafa┼észowa┼ä oliwy z oliwek poprzez u┼╝ycie wybranych metod instrumentalnych czy te┼╝ analizie wp┼éywu dzia┼éa┼ä poaudytowych dostawc├│w na zapewnienie jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťciowego produkt├│w oraz na ocenie produkt├│w rolnictwa ekologicznego na podstawie analizy raport├│w z audyt├│w przeprowadzonych przez wybran─ů jednostk─Ö certyfikuj─ůc─ů. Kolejna grupa prac informuje o sytuacji wybranych bran┼╝ w sektorze spo┼╝ywczym, np. producent├│w ro┼Ťlin oleistych i przemys┼éu olejarskiego; o kierunkach zagospodarowania warzyw i owoc├│w oraz produkcji przetwor├│w owocowych i warzywnych; o zr├│┼╝nicowaniu wielko┼Ťci skupu ┼╝ywca wieprzowego, wo┼éowego i drobiowego w poszczeg├│lnych regionach Polski; o kierunkach rozwoju opakowa┼ä w przemy┼Ťle cukierniczym. Coraz wi─Öksze wyczulenie spo┼éecze┼ästwa na spo┼╝ywanie produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych korzystnie oddzia┼éuj─ůcych na zdrowie cz┼éowieka znajduje odzwierciedlenie w pracach, w kt├│rych autorzy szczeg├│┼éowo informuj─ů: o roli owsa w diecie bezglutenowej (ze wzgl─Ödu na zawarto┼Ť─ç b┼éonnika i innych bioaktywnych sk┼éadnik├│w), o produktach zbo┼╝owych otrzymywanych z ziarna owsa (substancje przeciwutleniaj─ůce: alfatokoferole, kwas fitynowy, flawonoidy oraz sterole), a tak┼╝e o warto┼Ťci od┼╝ywczej r├│┼╝nego rodzaju jaj. Zapewnienie wysokich standard├│w jako┼Ťciowych poprzez umiej─Ötne po┼é─ůczenie technologii, system├│w bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci oraz czynnika ludzkiego podczas wytwarzania produktu powinno by─ç prawid┼éowo┼Ťci─ů. Niestety, nie zawsze tak si─Ö dzieje. Odst─Öpstwa na przyk┼éad od wymaganego re┼╝imu temperaturowego w okresie poprzedzaj─ůcym przechowywanie w─Ödlin homogenizowanych w temperaturze bliskiej krioskopowej skutkuje wzrostem zakwaszenia, co zosta┼éo przedstawiono w jednej z prac eksperymentalnych. Od producenta wymaga si─Ö dodatkowo przestrzegania zasad znakowania produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych oraz przedstawienia informacji na etykietach w taki spos├│b, aby by┼éy one zrozumia┼ée dla konsumenta i utwierdza┼éy go w przekonaniu, ┼╝e produkt jest bezpieczny ┼╝ywno┼Ťciowo. Temu zagadnieniu po┼Ťwi─Öcona zosta┼éa odr─Öbna praca przegl─ůdowa. Do typowych prac eksperymentalnych mo┼╝na zaliczy─ç opracowania dotycz─ůce wykorzystania makuchu rzepakowego podczas hodowli wg┼é─Öbnej w procesie biosyntezy kwasu szczawiowego do tworzenia enzym├│w celulolitycznych i ksylano-litycznych z wykorzystaniem szczep├│w ple┼Ťni Aspergillus Niger oraz mo┼╝liwo┼Ťci zagospodarowania odpadowego glicerolu w przemy┼Ťle chemicznym i biotechnologicznym, a tak┼╝e w ┼╝ywieniu zwierz─ůt gospodarskich. Praktyczne znaczenia ma prezentowana w bie┼╝─ůcym numerze praca dotycz─ůca aspekt├│w przyrodniczych, technologicznych oraz ekonomicznych zwi─ůzanych z produkcj─ů win w Polsce i na terenie Dolnego ┼Ťl─ůska. '
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Oddajemy do r─ůk czytelnik├│w pierwszy numer kwartalnika o nowym tytule i w nowej oprawie graficznej, b─Öd─ůcego kontynuacj─ů czasopisma Nauki In┼╝ynierskie i Technologie (NIT) (http://nit.ue.wroc.pl/?lang=en). Kwartalnik NIT by┼é wydawany przez cztery lata. Powsta┼é on na bazie Zeszyt├│w Naukowych AE/UE Technologia. Nowa nazwa i szata graficzna kwartalnika International Journal of Food Science and Bioprocessing odzwierciedla otwarcie si─Ö czasopisma na autor├│w spoza Polski. Profil naukowy pozostaje interdyscyplinarny, obejmuj─ůc: technologi─Ö ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, towaroznawstwo ┼╝ywno┼Ťci oraz zapewnienie jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa. Zamierzamy publikowa─ç zar├│wno oryginalne prace naukowe, jak i prace przegl─ůdowe. B─Ödziemy si─Ö te┼╝ starali, zamieszczaj─ůc kr├│tkie recenzje, informowa─ç czytelnik├│w o nowych pozycjach ksi─ů┼╝kowych na rynku wydawniczym krajowym i zagranicznym oraz o zapowiedziach konferencyjnych z naszego obszaru tematycznego. Pozostajemy r├│wnie┼╝ otwarci na wszelkie sugestie odno┼Ťnie do naszego kwartalnika, maj─ůce na celu doskonalenie jego jako┼Ťci. Prace, tak jak uprzednio, s─ů recenzowane przez dw├│ch recenzent├│w. Zg┼éaszanie i ocena prac s─ů przeprowadzane elektronicznie z u┼╝yciem programu SENIR (https:// review.ue.wroc.pl). Zachowujemy te┼╝ wersj─Ö papierow─ů, kt├│r─ů otrzymuj─ů cz┼éonkowie komitetu naukowego i wydawniczego, a tak┼╝e recenzenci, autorzy oraz biblioteki. W 2015 roku czasopismo Nauki In┼╝ynierskie i Technologie (NIT) otrzyma┼éo 6 punkt├│w przyznanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego (1038, 2080-5985, 2449-9773, points 6; http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2015_12/57768c2cb322779eb01734014ff4be38.pdf). Redaktor Naczelny prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Czwarty numer NIT otwiera praca, w kt├│rej przedstawiono wyniki bada┼ä nad wykorzystaniem w─Ögli aktywnych o r├│┼╝nych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach powierzchniowych do oczyszczania zu┼╝ytego medium sma┼╝alniczego. W kolejnych publikacjach autorzy skoncentrowali uwag─Ö na: mo┼╝liwo┼Ťci syntezy lipid├│w przez mikroalgi oraz wykorzystania oleju z alg w przemys┼éowej produkcji biodiesla, eksperymentalnym doborze najbardziej odpowiedniego uk┼éadu do selektywnej ekstrakcji kwasu jab┼ékowego, analizie wybranych ogniw ┼éa┼äcucha logistycznego mleka i jego przetwor├│w w Polsce, nowych formach bezpo┼Ťredniej sprzeda┼╝y produkt├│w rolnych na przyk┼éadzie coraz bardziej popularnych ÔÇ×mlekomat├│wÔÇŁ, pr├│bach znacz─ůcego zwi─Ökszenie zawarto┼Ťci wapnia w serach twarogowych, matematycznym modelowaniu kinetyki suszenia konwekcyjnego, mikrofalowo-konwekcyjnego oraz dwustopniowego (hybrydowego) mi─ů┼╝szu jab┼éka i wyboru modelu najlepiej opisuj─ůcego proces suszenia oraz ocenie jako┼Ťci owoc├│w pochodz─ůcych z wojew├│dztwa podkarpackiego pod wzgl─Ödem zawarto┼Ťci kadmu i o┼éowiu. Ca┼éo┼Ť─ç ko┼äczy kr├│tka relacja z 58 Mi─Ödzynarodowego Kongresu Nauki i Technologii Mi─Ösa (ICoMST, Montreal, Canada 2012) sporz─ůdzona przez dra Y. Xionga, profesora wchodz─ůcego w sk┼éad Rady Naukowej NIT.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono cztery artyku┼éy naukowe oraz jedn─ů informacj─Ö o ksi─ů┼╝ce. Przedmiotem pierwszej pracy by┼éo om├│wienie wp┼éywu wysokich st─Ö┼╝e┼ä azotu na biologiczne oczyszczanie ┼Ťciek├│w cukrowniczych. W drugim opracowaniu przedstawiono fakty i mity dotycz─ůce turystyki gastronomicznej w Polsce. Zaprezentowano bogat─ů i zr├│┼╝nicowan─ů ofert─Ö turystyki gastronomicznej. Wskazano, ┼╝e chocia┼╝ polsk─ů gastronomi─Ö cechuje tradycyjna go┼Ťcinno┼Ť─ç, wysoka jako┼Ť─ç us┼éug oraz wykorzystanie polskich produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, to dost─Öpno┼Ť─ç informacji na jej temat dla potencjalnych odbiorc├│w jest wci─ů┼╝ niezadowalaj─ůca. Kolejny artyku┼é dotyczy┼é opakowa┼ä funkcjonalnych, takich jak: samopodgrzewaj─ůce si─Ö butelki ÔÇô iiamo oraz yoomi, samoogrzewaj─ůce si─Ö puszki (hot cans), samoch┼éodz─ůce si─Ö puszki (self-cooling cans) oraz wska┼║niki temperatury. Om├│wiono ich zastosowanie, zasad─Ö dzia┼éania i obchodzenia si─Ö z tak zapakowanym produktem. W ostatnim opracowaniu autorka przybli┼╝y┼éa mo┼╝liwo┼Ťci wykorzystania kwiat├│w jadalnych jako elementu dekoracji potraw i ┼║r├│d┼éa wra┼╝e┼ä nie tylko estetycznych, ale tak┼╝e smakowych. Redaktor NIT prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w zach─Öca do zapoznania si─Ö z wymienionymi pracami oraz do si─Ögni─Öcia po ksi─ů┼╝k─Ö autorstwa Gra┼╝yny Rosy, Izabeli Ostrowskiej, Kamili S┼éupi┼äskiej i Leszka Gracza pt. Komunikacja mi─Ödzykulturowa w biznesie.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
W niniejszym numerze czasopisma zamieszczono pi─Ö─ç artyku┼é├│w naukowych oraz jedn─ů informacj─Ö o ksi─ů┼╝ce. Przedmiotem pierwszego artyku┼éu by┼éo przedstawienie metod i warunk├│w hodowli dro┼╝d┼╝y Rhodotorula spp., prowadzonych w celu otrzymania karotenoid├│w, w tym ╬▓-karotenu, kt├│re wykazuj─ů cenne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci prozdrowotne i du┼╝─ů si┼é─Ö barwi─ůc─ů. Kolejne opracowanie dotyczy┼éo prezentacji r├│┼╝nych form promocji sprzeda┼╝y s┼éowackiej ┼╝ywno┼Ťci na rynku krajowym oraz dzia┼éa┼ä informacyjnych skierowanych do spo┼éecze┼ästwa w celu wspierania krajowych producent├│w ┼╝ywno┼Ťci, a tym samym krajowej gospodarki. W nast─Öpnej pracy przedstawiono problemy natury technologicznej i jako┼Ťciowej oraz wyzwania stoj─ůce przed przemys┼éem piekarniczym zwi─ůzane z zapotrzebowaniem na produkty bezglutenowe o wysokiej warto┼Ťci od┼╝ywczej. W czwartym opracowaniu scharakteryzowano wybrane przyprawy, k┼éad─ůc szczeg├│lny nacisk na ich stosowanie w dietach leczniczych. W ostatniej pracy autorka przybli┼╝y┼éa mo┼╝liwo┼Ť─ç wykorzystania pulsacyjnego pola elektrycznego (PEF) jako alternatywnej metody wst─Öpnej obr├│bki produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, pozwalaj─ůcej na uszkodzenie membran kom├│rkowych przed odwadnianiem osmotycznym, bez udzia┼éu wysokich temperatur i w efekcie skr├│cenia procesu suszenia czy zamra┼╝ania produktu. Redaktor NIT prof. dr hab. in┼╝. Tomasz Lesi├│w zach─Öca do zapoznania si─Ö z wymienionymi pracami oraz do si─Ögni─Öcia po ksi─ů┼╝k─Ö autorstwa Tomasza Rokickiego zatytu┼éowan─ů Transport intermodalny w ┼éa┼äcuchu dostaw ÔÇô uwarunkowania organizacyjne, techniczne i ekonomiczne.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
23 maja 2012 roku Wroc┼éawska Rada Federacji Stowarzysze┼ä Naukowo-Technicznych NOT oraz Dolno┼Ťl─ůski Oddzia┼é Wojew├│dzki SITSpo┼╝ zorganizowali konferencj─Ö pt. ÔÇ×Innowacje w gospodarce ┼╝ywno┼Ťciowej ÔÇô nowe formy wsp├│┼épracy nauki i biznesuÔÇŁ. Podobne tematy konferencji pojawiaj─ů si─Ö coraz cz─Ö┼Ťciej, albowiem konieczno┼Ť─ç sta┼éego zacie┼Ťniania wsp├│┼épracy kadry naukowej i praktyk├│w staje si─Ö wymogiem dynamicznie zmieniaj─ůcej si─Ö sytuacji w przemy┼Ťle ┼╝ywno┼Ťciowym. Chodzi o to, aby kadra naukowa maj─ůca umiej─Ötno┼Ť─ç rozwi─ůzywania problem├│w i praktycznego wykorzystania swoich pomys┼é├│w znajdowa┼éa odbiorc├│w w┼Ťr├│d praktyk├│w, a ci, chc─ůc, by ich zak┼éady by┼éy postrzegane jako innowacyjne, cz─Ö┼Ťciej podejmowali wsp├│┼éprac─Ö z jednostkami naukowymi. Wizje wsp├│┼épracy sfery nauki i biznesu powinny by─ç podbudowane rzeteln─ů informacj─ů naukow─ů na temat realizowanych prac badawczych w poszczeg├│lnych o┼Ťrodkach naukowych, wynik├│w bada┼ä projekt├│w naukowych o charakterze aplikacyjnym realizowanych w konkretnych zak┼éadach przemys┼éu spo┼╝ywczego, jak te┼╝ bada┼ä podstawowych oraz opracowaniami o charakterze przegl─ůdowym obrazuj─ůcymi stan wiedzy na dany temat. Temu celowi maj─ů tak┼╝e s┼éu┼╝y─ç prace zamieszczone w kolejnym numerze NIT przygotowane przez pracownik├│w Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wroc┼éawiu, Szko┼éy G┼é├│wnej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz kadry naukowej Wydzia┼éu In┼╝ynieryjno-Ekonomicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wroc┼éawiu. Tematyk─Ö zamieszczonych prac pokr├│tce om├│wiono poni┼╝ej. W zarz─ůdzaniu jako┼Ťci─ů istotn─ů rol─Ö w zapewnieniu jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci odgrywaj─ů audyty wewn─Ötrzne. Na przyk┼éadzie Okr─Ögowej Sp├│┼édzielni Mleczarskiej w Kaliszu przedstawiono korzy┼Ťci wynikaj─ůce z wdro┼╝onego i sprawnie funkcjonuj─ůcego Systemu Zarz─ůdzania Jako┼Ťci─ů oraz podejmowanych dzia┼éa┼ä s┼éu┼╝─ůcych jego doskonaleniu na bazie przeprowadzanych audyt├│w. Przedstawiono tak┼╝e rol─Ö analizy SWOT w ocenie przyj─Ötej strategii rozwoju przedsi─Öbiorstwa. W kolejnej pracy starano si─Ö okre┼Ťli─ç zale┼╝no┼Ť─ç wp┼éywu zr├│┼╝nicowanej wydajno┼Ťci pol─Ödwicy sopockiej poprzez zastosowanie czterech poziom├│w nastrzyku mi─Ö┼Ťni Ld ┼Ťwi┼ä rasy Wielka Bia┼éa Polska solank─ů: 15, 30, 45 i 60%, na jej ocen─Ö w┼éa┼Ťciwo┼Ťci fizykochemicznych, analiz─Ö sensoryczn─ů oraz konsumenck─ů akceptowalno┼Ť─ç. Autorzy kolejnego artyku┼éu postawili sobie za cel mo┼╝liwo┼Ť─ç wykorzystania, w stopniu wi─Ökszym ni┼╝ do tej pory, miodu w przemy┼Ťle. Mi├│d stosowany by┼é pocz─ůtkowo jako substancja s┼éodz─ůca (nale┼╝y pami─Öta─ç, ┼╝e zachowuje on swoje w┼éa┼Ťciwo┼Ťci czynne w temperaturze poni┼╝ej 40 st. C), po czym zosta┼é wyparty przez cukier, a jego wykorzystanie na skal─Ö przemys┼éow─ů jest utrudnione, gdy┼╝ cechuje si─Ö on lepk─ů konsystencj─ů i ulega procesowi krystalizacji. Dlatego wysuszenie miodu lub wyprodukowanie z niego proszku stanowi┼éoby du┼╝e udogodnienie. O ile zastosowanie substancji no┼Ťnikowych umo┼╝liwia podwy┼╝szenie temperatury przemiany szklistej i wysuszenie miodu, o tyle wytworzenie miodu w proszku o dobrych w┼éa┼Ťciwo┼Ťciach funkcjonalnych, z ma┼éym dodatkiem no┼Ťnik├│w i niewielk─ů utrat─ů zwi─ůzk├│w biologicznie aktywnych jest wyzwaniem dla autor├│w zamieszczonego w tym wydaniu opracowania; jest to te┼╝ wyzwanie dla wielu laboratori├│w badawczych. Ciekawe rozwi─ůzanie wykorzystania produktu odpadowego, tj. frakcji glicerolowej w procesie mikrobiologicznej syntezy 1,3-propanodiolu z wykorzystaniem bakterii z rodzaju Clostridium, zaproponowano w nast─Öpnym artykule. Na podstawie uzyskanych wynik├│w bada┼ä dla 45 izolat├│w testowanych na r├│┼╝nych po┼╝ywkach produkcyjnych, kt├│re okaza┼éy si─Ö wydajne w konwersji glicerolu do 1,3 propanodiolu, autorzy uwa┼╝aj─ů, ┼╝e zagadnienie wykorzystania surowc├│w odpadowych w procesach biokonwersji jest przysz┼éo┼Ťciowe oraz ┼╝e zintegrowane procesy biotechnologiczne w nied┼éugim czasie stan─ů si─Ö konkurencyjne dla produkt├│w frakcjonowania ropy naftowej. Profil sk┼éadu kwas├│w t┼éuszczowych t┼éuszczu mleka pozyskanego od kr├│w pochodz─ůcych z ma┼éych indywidualnych gospodarstw regionu Warmii i Mazur jest ciekawym kompendium wiedzy umo┼╝liwiaj─ůcym czytelnikowi wypracowanie w┼éasnej opi (...)
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
E-book
In basket
Czasopismo naukowe Nauki Przyrodnicze dedykowane jest m┼éodym naukowcom. Znajd─ů Pa┼ästwo w nim artyku┼éy naukowe pisane j─Özykiem zrozumia┼éym dla niespecjalist├│w. Spis artyku┼é├│w aktualnego numeru: Zastosowanie pulsacyjnego pola elektrycznego w kszta┼étowaniu jako┼Ťci produkt├│w spo┼╝ywczych. Charakterystyka stanowiska Vertigo angustior we wsi Okr─ůg┼éa wraz z okre┼Ťleniem cech siedliska zast─Öpczego. Profilaktyka najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůcych chor├│b u kr├│lik├│w hodowlanych i utrzymywanych w warunkach domowych. Czasopismo notowane jest na li┼Ťcie B czasopism wg. Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy┼╝szego z not─ů: 2 pkt. MNiSW.
This item is available online. Expand information to see details.
Ca┼éodobowy dost─Öp do pe┼énego tekstu elektronicznego, poza sieci─ů Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbi├│r kodu PIN zapraszamy do Wypo┼╝yczalni.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again