Source
Catalog of books
(11)
IBUK Libra
(2)
Form of Work
Książki
(11)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
only on-site
(8)
available
(2)
unavailable
(1)
Branch
Magazyn
(3)
Czytelnia ogólna
(8)
Author
Barker Helen M
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan (1943- )
(1)
Czekalska Natalia
(1)
Gajda Robert (żywienie)
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Horwath-Stolarczyk Andrea
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Irzmański Robert
(1)
Jarosz Ewa (dietetyka)
(1)
Jałocha Waldemar
(1)
Klupińska Grażyna (1950-2015)
(1)
Kowalski Jan (kardiolog)
(1)
Kołodziejczak Anna (kosmetologia)
(1)
Kołodziejczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krawczyk Katarzyna (internista)
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Mendys Magdalena
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Pawłowicz Monika
(1)
Payne Anne (1959- )
(1)
Ptak Emilia
(1)
Płonka-Syroka Bożena
(1)
Romanowski Marek (internista)
(1)
Rudnicki Cezary (internista)
(1)
Stec-Michalska Krystyna
(1)
Syroka Andrzej
(1)
Szajewska Hanna
(1)
Wachowska-Kelly Patrycja
(1)
Walecka-Kapica Ewa
(1)
Wiśniewska-Jarosińska Maria
(1)
Śliż Daniel
(1)
Year
2020 - 2023
(5)
2010 - 2019
(8)
Time Period of Creation
2001-
(8)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Audience Group
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Subject
Leczenie dietą
(10)
Dietetyka
(5)
Fizjologia żywienia
(4)
Odżywianie
(4)
Dieta
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Aktywność fizyczna
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Żywność
(2)
Celiakia
(1)
Choroba
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroba Leśniowskiego-Crohna
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia u seniorów
(1)
Cukrzyca typu I
(1)
Dieta wegetariańska
(1)
Dietoterapia
(1)
Dietoterapia dla seniorów
(1)
Dzieci
(1)
Emocje
(1)
Estetyka
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kontrola jakości
(1)
Kosmetologia
(1)
Kosmetyki
(1)
Kultura
(1)
Kultura stołu
(1)
Leczenie
(1)
Medycyna prewencyjna
(1)
Młodzież
(1)
Odchudzanie
(1)
Ortoreksja
(1)
Osoby w wieku podeszłym
(1)
Pediatria
(1)
Perfekcjonizm (psychologia)
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Praktyka oparta na dowodach naukowych
(1)
Psychodietetyka
(1)
Religia a medycyna
(1)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(1)
Rodzicielstwo
(1)
Seniorzy
(1)
Stan odżywienia
(1)
Stan odżywienia (MNA)
(1)
Techniki kosmetyczne
(1)
Uczucia
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
Zabieg (medycyna)
(1)
Zaburzenia metabolizmu
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zachowanie seksualne
(1)
Zachowanie uzależniające
(1)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(1)
Zdrowie
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie chorych
(1)
Subject: time
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
301-400
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
601-700
(1)
701-800
(1)
801-900
(1)
901-1000
(1)
Subject: place
Wielka Brytania
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(5)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Prace popularne [Typ publikacji]
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(8)
Historia
(1)
Psychologia
(1)
13 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 133 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
All copies are currently on loan: sygn. II 37992 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 74/2 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 152 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37795 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III Kc 107/2 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 145 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn
There are copies available to loan: sygn. II 37782 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III K 232 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III G 154/1 Czyt. (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnia ogólna
Copies are only available in the library: sygn. III H 197 Czyt. (1 egz.)
E-book
In basket
Form of Work

Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
In basket
Form of Work
Genre/Form

Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
This item is available online. Expand information to see details.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again