Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(67)
IBUK Libra
(10)
Forma i typ
Książki
(67)
Publikacje dydaktyczne
(21)
Publikacje fachowe
(19)
Publikacje naukowe
(12)
E-booki
(10)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Dostępność
tylko na miejscu
(50)
dostępne
(18)
wypożyczone
(5)
Placówka
Magazyn
(23)
Czytelnia ogólna
(50)
Autor
Cieślak Piotr
(4)
Gnat Rafał (kultura fizyczna)
(3)
Kapandji Adalbert Ibrahim
(3)
Krauss Hanna
(3)
Sytar Jakub
(3)
Żendzian-Piotrowska Małgorzata
(3)
Caputa Michał (1947- )
(2)
Celichowski Jan
(2)
Chabowski Adrian
(2)
Gawłowski Xawery
(2)
Górska Maria (medycyna)
(2)
Górski Jan
(2)
Górski Jan (medycyna)
(2)
Halikowski Remigiusz
(2)
Jefimow Małgorzata
(2)
Jegier Anna
(2)
Jurkowska Grażyna
(2)
Knapp Małgorzata
(2)
Krutki Piotr
(2)
Myers Thomas W
(2)
Pazdej Piotr
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Poncyljusz Paweł
(2)
Posłuszny Paweł
(2)
Rogowski Marek Eugeniusz
(2)
Smoleński Olgierd (1937-2015)
(2)
Stecco Luigi
(2)
Szyguła Zbigniew
(2)
Tomaszewski Piotr (1968-2018)
(2)
Wierzba Tomasz Henryk
(2)
Zalewska Renata
(2)
Adach Zdzisław
(1)
Adamiec Dorota (fizjolog)
(1)
Allen Mark (1958- )
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Bachmann Petra
(1)
Badowska-Kozakiewicz Anna M
(1)
Bainsky Helmtrud
(1)
Baranowski Marcin (1970- )
(1)
Barg Wojciech
(1)
Bargfrede Heiko
(1)
Bartosz Grzegorz (1950- )
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bates Iwona
(1)
Baumgartner Ulrich
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bean Anita
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Beltrami Gianfranco
(1)
Benardot Dan (1949- )
(1)
Białek Sławomir (farmacja)
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Boeger David (1970- )
(1)
Boeger Ina (1951- )
(1)
Bompa Tudor O
(1)
Borkowska Anna (medycyna)
(1)
Borkowski Jacek (biochemia)
(1)
Bringeland Nils E
(1)
Broussal-Derval Aurélien (1982- )
(1)
Brzenczek-Owczarzak Wioletta
(1)
Brzozowski Tomasz (1954- )
(1)
Buldańczyk Agnieszka
(1)
Butrym Aleksandra (hematolog)
(1)
Buzzichelli Carlo A. (1973- )
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Buśko Krzysztof
(1)
Campignion Philippe
(1)
Chaitow Leon (1937- )
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chochowska Małgorzata
(1)
Chudek Jerzy (1966- )
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Ciechomska Ewa
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Czerniejewska-Wolska Hanna
(1)
Demenko Grażyna
(1)
Denys-Struyf Godelieve
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Donat-Jasiak Teodozja
(1)
Duda Krzysztof
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Dąbrowski Zbigniew Józef (1936- )
(1)
Earls James
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fijał Katarzyna (tłumacz)
(1)
Findley Thomas W
(1)
Flinta Irena
(1)
Folga Andrzej
(1)
Friedrich Wolfgang (1959- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gacek Maria
(1)
Gajda Robert (żywienie)
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gajewski Jan (wychowanie fizyczne)
(1)
Ganneau Stéphane
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gawęcki Wojciech
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(42)
1901-2000
(2)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(77)
Język
polski
(76)
angielski
(1)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(18)
Lekarze
(9)
Fizjoterapeuci
(7)
Sportowcy
(5)
Trenerzy i instruktorzy sportowi
(5)
Dietetycy
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Geriatrzy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Lekarze sportowi
(1)
Młodzież
(1)
Pacjenci
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Temat
Sportowcy
(13)
Fizjologia człowieka
(12)
Fizjologia żywienia
(12)
Odżywianie
(8)
Wysiłek fizyczny
(8)
Fizjologia żywienia w sporcie
(7)
Trening sportowy
(7)
Dietetyka
(6)
Sporty
(6)
Zapotrzebowanie pokarmowe
(6)
Ćwiczenia fizyczne
(6)
Anatomia człowieka
(5)
Leczenie żywieniowe
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Zjawiska biomechaniczne
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Dieta
(4)
Fizjologia
(4)
Fizjologia sportu
(4)
Kinezyterapia
(4)
Leczenie dietą
(4)
Mięśnie
(4)
Powięź
(4)
Wartość odżywcza
(4)
Żywność
(4)
Choroby układu krążenia
(3)
Dzieci
(3)
Fizjologia patologiczna
(3)
Osoby w wieku podeszłym
(3)
Suplementy diety
(3)
Układ mięśniowo-szkieletowy
(3)
Anatomia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby narządów ruchu
(2)
Chód
(2)
Ciało ludzkie
(2)
Diagnostyka medyczna
(2)
Doping w sporcie
(2)
Fizjologia narządów ruchu
(2)
Fizjoterapia
(2)
Manipulowanie (leczenie)
(2)
Masaż
(2)
Metabolizm energetyczny
(2)
Mózg
(2)
Młodzież
(2)
Nowotwory
(2)
Nowotwór
(2)
Powięzie
(2)
Rehabilitacja medyczna
(2)
Ruch (fizjologia)
(2)
Sprawność sportowa
(2)
Stawy
(2)
Stawy (anatomia)
(2)
Stres oksydacyjny
(2)
Układ nerwowy
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Wydolność fizyczna
(2)
Żywienie chorych
(2)
Żywienie dojelitowe
(2)
Żywienie pozajelitowe
(2)
Żywienie sportowców
(2)
Żywność zdrowa
(2)
Antyoksydanty
(1)
Badanie żywności
(1)
Bark
(1)
Bezpieczeństwo
(1)
Biochemia
(1)
Biodro
(1)
Bioenergetyka
(1)
Biologia człowieka
(1)
Biologia rozwoju
(1)
Biomechanika
(1)
Blizna
(1)
Blizny
(1)
Bromatologia
(1)
Chodzenie
(1)
Choroba przewlekła
(1)
Choroby
(1)
Choroby genetyczne
(1)
Choroby kręgosłupa
(1)
Choroby metaboliczne
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby wieku starczego
(1)
Choroby z niewłaściwego żywienia u seniorów
(1)
Chód sportowy
(1)
Czas wolny
(1)
Dietoterapia dla seniorów
(1)
Etiologia (medycyna)
(1)
FIZJOLOGIA
(1)
FIZJOTERAPIA
(1)
Fizjologia krwi
(1)
Fizjologia żywienia dzieci
(1)
Foniatria
(1)
Geriatria
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Gimnastyka sportowa
(1)
Gojenie się ran
(1)
Głos
(1)
Głowa
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki [Typ publikacji]
(15)
Opracowanie
(10)
Poradnik
(8)
Atlas anatomiczny
(4)
Poradniki [Typ publikacji]
(3)
Praca zbiorowa
(3)
Atlasy [Typ publikacji]
(2)
Wytyczne [Typ publikacji]
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Prace zebrane [Typ publikacji]
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Zadania i ćwiczenia [Typ publikacji]
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(39)
Kultura fizyczna i sport
(14)
Biologia
(9)
Chemia
(2)
Kulinaria
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
77 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 38123 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. II Q 52 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Punkty spustowe i łańcuchy mięśniowo-powięziowe w osteopatii i terapii manualnej / Philipp Richter, Eric Hebgen ; przekład: Kamila Safrończyk. - Wydanie II, rozszerzone i zaktualizowane (na podstawie III wydania niemieckiego), dodruk / redakcja naukowa wydania polskiego Krzysztof Gieremek. - Łódź : Galaktyka, 2020. - XII, 249 stron : ilustracje ; 30 cm.
Bibliografia na stronach 241-244. Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. III 3237, III 3236 (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III H 202 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37681 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III M 370 Czyt. (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III N 128 Czyt. (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Jest to pierwsze polskojęzyczne wydanie znanego i cenionego na świecie podręcznika do nauki fizjologii człowieka. Zawarta w nim obszerna wiedza jest przedstawiona w wyjątkowo przejrzysty sposób. Profesjonalnie i zgodnie z założeniami tak zwanego zintegrowanego podejścia pokazuje wzajemne powiązania procesów fizjologicznych. Idealnie łączy wiadomości z poziomu molekularnego z poziomem komórki, tkanki i całego organizmu. Wyjątkowo bogaty, przejrzysty i kolorowy materiał graficzny (ponad 450 rysunków, schematów i wykresów) doskonale ilustruje omawiane zagadnienia i zapewnia wysoki poziom dydaktyczny publikacji. Książka dostarcza nie tylko wiedzy o zasadach funkcjonowania ludzkiego ciała, lecz także wskazówek, jak należy się uczyć i rozwiązywać problemy: - każdy rozdział rozpoczyna się od listy oczekiwanych wyników, która jednocześnie stanowi informację o zawartości rozdziału; - ryciny, zatytułowane „Zwróć uwagę na…”, mają na celu lepszą prezentację wybranego zagadnienia (np. rycina z rozdziału 1.,dotycząca koncepcji mapowania, przydatnej w - zagadnienia w panelach „Bieżący problem” umożliwiają sprawdzenie umiejętności odniesienia zdobytej wiedzy do opisów przypadków klinicznych; - ryciny, zatytułowane „Elementy zasadnicze”, stanowią podsumowanie najważniejszych wiadomości z danego tematu i są szczególnie przydane przy powtarzaniu materiału; - oddzielne rozdziały (10, 17 i 22) są poświęcone sposobom koordynacji procesów fizjologicznych różnych układów w celu podkreślenia integracyjnej natury fizjologii; - w „Dodatkach” znajdują się m.in.: odpowiedzi na pytania, powtórka wiedzy z fizyki, logarytmów i genetyki; - „Słownik/Skorowidz”, znajdujący się na końcu książki, pozwala szybko zapoznać się z nowymi pojęciami.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Magazyn
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II 37327 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Podręcznik zawiera najważniejsze informacje na temat fizjologii człowieka, czyli czynności jego komórek, tkanek, narządów, układów i całego ustroju oraz rządzących nimi praw i mechanizmów. Zasób wiadomości jest zgodny z programem wszystkich medycznych kierunków studiów na poziomie licencjackim i magisterskim oraz kierunku wychowanie fizyczne. Układ książki pozwala na łatwe i selektywne korzystanie z poszczególnych partii materiału, stosownie do potrzeb studentów obu stopni kształcenia oraz koncepcji wykładu. Studentom medycyny podręcznik może służyć do powtórzenia materiału. Publikacja jest przeznaczona dla studentów m.in. następujących kierunków: pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne, fizjoterapia, dietetyka, kosmetologia, logopedia z fonoaudiologią, elektroradiologia, higiena stomatologiczna, zdrowie publiczne i wychowanie fizyczne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia ogólna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. III Ka 49 Czyt. (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
W kolejnym podręczniku ze znanego cyklu dla fizjoterapeutów, autorzy przedstawiają metody usprawniania pacjentów z wybranymi schorzeniami kardiologicznymi w zależności od stosowanych metod leczenia. Wiadomości z zakresu fizjologii wysiłku fizycznego, aktywności fizycznej zostały uzupełnione opisem zasad doboru obciążeń treningowych w poszczególnych etapach postępowania usprawniającego. Książka jest adresowana przede wszystkim do studentów fizjoterapii i początkujących fizjoterapeutów. Będzie również przydatna dla pozostałych osób zespołu zajmującego się usprawnianiem pacjentów z chorobami serca.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ
Nowe wydanie podręcznika zawierającego najważniejsze aktualne informacje na temat wpływu wysiłku i treningu na ustrój zdrowego człowieka. W książce omówiono główne zasady i formy treningu oraz metody oceny wydolności fizycznej. Znalazły się w niej także rozdziały poświęcone wysiłkowi: dzieci i młodzieży, osób w starszym wieku, kobiet (z uwzględnieniem okresu ciąży i menopauzy), osób niepełnosprawnych ruchowo i cierpiących na różne choroby, a także wysiłkowi w różnych temperaturach otoczenia, w warunkach wysokogórskich oraz podczas nurkowania. W publikacji omówiono również problematykę: treningu zdrowotnego, wpływu niedoboru aktywności ruchowej na organizm, dopingu, żywienia sportowców oraz genetyki w sporcie. Podręcznik, przygotowany przez zespół doświadczonych nauczycieli akademickich, jest adresowany do studentów wychowania fizycznego, fizjoterapii, turystyki i rekreacji, a także do lekarzy specjalistów w dziedzinie rehabilitacji medycznej, trenerów sportowych, nauczycieli wychowania fizycznego oraz osób zajmujących się rekreacją.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Podręcznik ten jest kontynuacją wydań ukazujących się w poprzednich latach pod redakcją Witolda Sylwanowicza, Aleksandra Michajlika i Witolda Ramotowskiego. Obejmuje podstawowe wiadomości dotyczące budowy i czynności organizmu ludzkiego. Obecne wydanie książki zostało poprawione i uzupełnione zgodnie z postępem wiedzy. Wprowadzono w nim zmiany dotyczące przede wszystkim fizjologii. Gruntownie zmieniono rozdziały poświęcone krwi i gruczołom dokrewnym. Fizjologię układu trawiennego wzbogacono o omówienie regulacji hormonalnej i nerwowo-mięśniowej przewodu pokarmowego. Duża liczba rycin uatrakcyjnia materiał i ułatwia jego przyswajanie. Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół medycznych, studentów, a także wszystkich tych, którzy chcą poszerzyć wiedzę z tego tematu.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Celem monografii jest przedstawienie wybranych zagadnień dotyczących stosowania najnowszych i najbardziej zaawansowanych metod oraz narzędzi współczesnej neuronauki do badania zachowań konsumentów. Neuronauka konsumencka i jej praktyczne zastosowanie w biznesie – czyli neuromarketing – opierają się na wynikach badań uzyskanych przy użyciu metodologii i narzędzi stosowanych w diagnostyce medycznej. Większa część książki poświęcona jest więc przeglądowi metod badawczych i wybranych rezultatów, które zgromadzono dotychczas w setkach pasjonujących neuronaukowych eksperymentów. Mam nadzieję, że lektura tej książki uzmysłowi Czytelnikowi, że neuronauka – dzięki postępowi technologicznemu oraz innowacyjnym rozwiązaniom stosowanym w neuroobrazowaniu i nieinwazyjnych pomiarach psychofizjologicznych – jest potężnym narzędziem do badania nieświadomych reakcji i funkcjonowania ludzkiego mózgu. Dzięki niej wiemy teraz znacznie więcej o ludzkich reakcjach, o postrzeganiu, przetwarzaniu, ocenianiu oraz wykorzystywaniu wewnętrznych sygnałów i zewnętrznych bodźców w procesach decyzyjnych w codziennym życiu oraz w kontekście społecznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dwutomowa „Kosmetologia” to jedyna pozycja na rynku wydawniczym, która obejmuje tematykę kosmetologiczną w sposób kompletny. Opracowanie powstało na podstawie piśmiennictwa naukowego, dostępnej literatury fachowej, wiedzy i doświadczenia praktycznego specjalistów wielu dziedzin z całej Polski. Podręcznik jest przeznaczony dla studentów kosmetologii i uczniów szkół kosmetycznych, kosmetologów oraz kosmetyczek. Może być również przydatny dermatologom, lekarzom medycyny estetycznej, menedżerom i szkoleniowcom branży estetycznej, wykładowcom na kierunku kosmetologia, producentom kosmetyków, konsumentom usług i osobom, które są zainteresowane tematyką zdrowia i urody, oraz specjalistom innych dziedzin, takich jak: fizjoterapia, dietetyka, farmacja, podologia, chemia kosmetyczna. Tom I omawia następujące zagadnienia: • Anatomia okolicy twarzy – znajomość budowy twarzy i umiejętność przewidywania położenia struktur pod skórą są nieocenione w medycynie estetycznej i kosmetologii. • Skóra w ujęciu histologicznym i fizjologicznym – łączy histologię i fizjologię funkcjonalną z praktyką terapeutyczną. • Problematyka kosmetologiczna – omawia problemy według schematu: charakterystyka, etiopatogeneza, histologia, aspekt kliniczny, fazy ewolucyjne objawów, czynniki prowokujące, pielęgnacja. • Konsultacja kosmetologiczna – to praktyczne wskazówki dotyczące rozmowy z klientem wraz z opisem przeciwwskazań i wskazań do zabiegów. • Kosmetologia elementarna – opisuje zabiegi podstawowe, takie jak: pielęgnacja, masaż, henna, manicure, pedicure czy depilacja. • Kosmetologia zabiegowa – współczesne metody zabiegowe i najnowsze technologiczne osiągnięcia kosmetologii. • Metody oceny skóry – wpływ zabiegów, kosmetyków i innych działań estetycznych na skórę. • Bezpieczeństwo i higiena pracy – zagrożenia zawodowe, procedury postępowania, regulacje prawne.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu elektronicznego, poza siecią Uczelni, wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do Wypożyczalni.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej